We willen allemaal een baan waarmee we de kost kunnen verdienen en waarvan we houden – Yiannis Maris

Het gebeurt niet zo vaak dat je van je hobby je beroep kan maken, dat je een werk kan uitvoeren dat je graag doet en dat het ook een degelijk loon oplevert. En al zeker niet in Griekenland, een land met veel problemen. En dus ga je onvermijdelijk op zoek naar een job die een inkomen voorziet voor je dagelijkse uitgaven. Dat betekent dat je terechtkomt in mentaal en fysiek zware jobs, op een bedenkelijk niveau. Jezelf ontplooien zit er niet in. Je gaat over in overlevingsmodus en vaak blijf je jaren hangen in eenzelfde soort job. Toch is het van belang om te streven naar hetgeen je graag doet, al lijkt dat in eerste instantie onmogelijk.

Niets is echter onmogelijk. Om je doel te bereiken is kennis, inspanning en toewijding nodig. Het vereist ook hard werk en bereid zijn ​​om alles zonder angst of twijfel aan te pakken. Zonder persoonlijke inspanning, hard werken en opofferingen kom je nooit aan de top. Dit moet je in gedachten houden voordat je gaat zoeken naar hetgeen je leuk vindt en wat een goed inkomen en dito leven met zich kan meebrengen. Er zijn eindeloze voorbeelden van mensen uit verschillende vakgebieden; ze hadden dit met elkaar gemeen om een hoog niveau te halen bij het doen waarvan ze houden.

Hard werken, toewijding, opoffering en vooral in jezelf blijven geloven, zelfs als de hele wereld tegen je is. Dat is niet min. Zelfs je omgeving duwt je vaak richting veiligheid, eerder dan naar risico. Maar zonder risico zal je nauwelijks een andere uitkomst zien dan hetgeen je al kent. Toewijding voor je passie en vastberadenheid om hard te werken en te groeien, zullen zich op een gegeven moment rechtvaardigen. Het enige wat je moet doen is de juiste ingesteldheid hebben en er blijven in geloven. Stel je voor welk leven je over een paar jaar zou willen hebben. Voeg er dan aan toe waar je van houdt en wat je beroep kan worden.

Denk vervolgens in detail na of het echt zal zijn zoals je het je voorstelt. Als je het leuk vindt wat je in gedachten hebt, doe het dan. Sommigen, zelfs je vrienden, zullen je uitlachen. Maar open je geest. Lees bijvoorbeeld. Zet de tv uit en begin te doen waar van je houdt. Als je er echt van houdt, zal je je niet vervelen. In plaats daarvan krijg je een andere kijk op wat je wil doen, leer je innovatieve ideeën ontwikkelen en hoe je succesvol kan worden.

Er zijn oneindig veel voorbeelden van mensen die geweldige dingen hebben bereikt met wat ze als hobby deden. Er zijn zoveel voorbeelden dat ze niet in een boek passen. Maar ze geloofden allemaal in zichzelf en slaagden. De weg is niet gemakkelijk. Vaak moet je tegelijkertijd werken en andere verantwoordelijkheden opnemen. Zoek, lees, probeer, creëer kansen voor jezelf, en bovenal, heb vertrouwen. Als op veilig speelt en nooit een risico neemt, zal je maar weinig bereiken. Verspil dus geen tijd, want die tijd komt niet meer terug.

Als je echt overtuigd bent, laat je dagelijkse leven er dan om draaien zodat het een deel van jezelf begint te worden. Zet door, ook als het moeilijk wordt. Obstakels kan je overwinnen. Het pad zal niet gemakkelijk zijn. Je kunt hier immers alleen maar uit leren. En je zal geen spijt krijgen dat je het nooit geprobeerd hebt.

Deze tekst verscheen in het Grieks op tomorrownews.gr

Delen: