Printen

Koffietruffel

Course Dessert
Keyword Chocolade, Koffie
Auteur Christophe Declecq

Ingredienten

Voor de brésilienne

  • 80 g gepelde amandelen
  • 120 g suiker
  • 30 g water

Voor de koffietruffel

  • 150 g slagroom
  • 3 g oploskoffie - ik heb dit vervangen door 2 eetlepels sterk gezette Impérial-koffie uit het gamma van Storme. Het resultaat was verbluffend!
  • 325 g stukjes donkele chocolade
  • 20 g rum

Instructies

  1. Hak voor de brésilienne de gepelde amandelen in stukjes en bak 10 min. in een voorverwarmde oven van 150°C

  2. Kook de suiker en het water, voeg de verwarmde stukjes amandelen toe en karamelliseer. Giet de massa uit op een bakmatje en laat afkoelen.

  3. Rol het karamel-notenmengsel fijn en zeef zodat het poeder gescheiden wordt van de brésilienne.

  4. Kook voor de koffietruffel de slagroom en voeg de oploskoffie ( of de Stormekoffie) toe.

  5. Giet de koffieslagroom onmiddellijk op de stukjes donkere chocolade en voeg de rum toe.

  6. Plaats in de koelkast en meng nu en dan de ganache door elkaar zodat een gelijkmatige verharding ontstaat. Zodra de massa voldoende hard is, kan verder gewerkt worden.

  7. Neem kleine deeltjes van de massa, maak bolletjes en rol deze onmiddellijk in de brésilienne. Laat verder afkoelen in de koelkast.

  8. En dan proeven! (stuk per stuk)

Recipe Notes

In Snelle desserts – chocolade verleidt hij de lezer met ja, chocolade. In de eerste helft van het boek komen de nagerechten op basis van chocolade aan bod. Denk maar aan chocoladesoufflé, moccachinobavarois (echt!), chocolademoussetaart, etc. Het tweede deel bevat een waaier aan lekkernijen op basis van chocolade: truffels, sneeuwballen, vruchtenblokjes,… En daar vond ik hem: de koffietruffel.